GroenLinks Tiel wenst deze mensen een goed, menswaardig verblijf toe, of het nou kort of lang is. Deze mensen komen hier om de economie te versterken en ook nog een gedeelte van hun verdiende geld hier weer uit te geven. Op diverse manieren profiteren wij hier van. Laat nou niet het meeste van de winst in de zakken van enkele werknemersorganisaties verdwijnen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het welzijn van hun arbeidskrachten.

Wij willen kleinschalige opvang voor langdurig blijvende werknemers, waarbij er toezicht is. Wij zijn in het verleden niet goed omgegaan met internationale werknemers in de jaren 60/70: zij werden niet goed geïntegreerd in de samenleving, terwijl ze wel hier zijn gebleven. Dat moeten wij bij deze lichting voorkomen. Wegstoppen op een bedrijventerrein is daarom niet goed, uitwisseling van cultuur en ideeën is belangrijk. Op deze complexen zou ook snel modulaire woningruimte voor starters en studenten gerealiseerd kunnen worden.

Werknemers die voor kortere tijd hier blijven kunnen wel meer richting de rand van de stad geplaatst worden, maar wel dicht bij basisvoorzieningen. Werknemers die de intentie hebben om een aantal jaar hier te wonen en te werken kunnen best kleinschalig op een goede locatie in een woonwijk gehuisvest worden, tot max. 50 personen, mét voorzieningen zoals parkeergelegenheid, sportfaciliteiten en een aanspreekpunt zodat er ook een vorm van toezicht (huismeester) aanwezig kan zijn.

Tiel heeft een regionale functie en kan dus best relatief meer werknemers huisvesten. Deze mensen spenderen hun inkomen vervolgens ook in Tiel. Zij willen uiteindelijk ook van alle vrijetijdsvoorzieningen gebruikmaken.

Wanneer er nieuwe huisvesting gerealiseerd wordt moet dat wel betekenen dat er een evenredig aantal verkamerde huizen wordt teruggegeven aan andere woningzoekers. Het is wel belangrijk om goed na te denken over eventuele overlast die de huisvesting kan veroorzaken, en deze aan te pakken. Een centraal aanspreekpunt is daarbij essentieel.