Voor mensen die ooit in Tiel gewoond hebben en er nu terugkeren is de stad zichtbaar behoorlijk veranderd. Lege plekken zijn bebouwd evenals voormalige industrieterreinen. Het stationsplein is volledig vernieuwd evenals het Plein in de binnenstad. Ook op sociaal gebied is er veel gebeurd, een betere begeleiding naar werk en meer passende werkgelegenheid.

Veel hiervan is mede met geld van de provincie Gelderland gerealiseerd. Nu deze minder geld in vernieuwingsprojecten steekt, zal het een stuk lastiger worden om nieuwe ontwikkelingen te realiseren.
Tiel moet daarom financieel een pas op de plaats maken, creatief naar andere geldbronnen zoeken en vooral keuzes maken.
Bijvoorbeeld keuzes voor de locaties waar woningen gebouwd gaan worden, vooral betaalbare huur- en koopwoningen voor onder meer  jongeren.
Het gehele proces om een klimaatdijk aan te leggen is onder andere bedoeld om het mogelijk te maken een groot aantal woningen op het Vijverterrein in Tiel-oost te bouwen. Inmiddels lijkt het echter alsof die dijk zelf het doel is geworden waardoor de woningen wel erg uit beeld raken en mogelijk nooit gebouwd gaan worden. Ik ziet daarom veel meer in ontwikkeling van de stationsomgeving, gekoppeld aan de ontwikkeling van de Burense Poort, het gebied grofweg tussen AH, Veemarkt, gracht en Stationsstraat. Zo kan ook deze kant van het centrum een impuls krijgen en daarmee bijdragen aan de economische versterking van de binnenstad.
Door blijvend te kiezen voor inbreiding hoeven er wat mij betreft geen nieuwe wijken in Passewaay gebouwd te worden. Bijkomend voordeel is dat hiermee de noodzaak van de  3e ontsluitingsweg vervalt. Dit laatste staat los van de rondweg. Deze weg heeft toegevoegde waarde voor Passewaaij en moet gerealiseerd worden.