Een groot aantal bewoners van de Vurenlaan heeft bij de gemeente een aantal maanden geleden een verzoek ingediend voor het verlichten van het parkje aan de achterkant van de wijk. Men voelt zich daar onveilig bij het in het donker uitlaten van de hond of tijdens het wandelen. Hoewel zo’n 600 bewoners het verzoek hebben ondertekend is het de vraag of het uiteindelijk ook noodzakelijk is om aan het verzoek tegemoet te komen.
Creëert het echte veiligheid in een omgeving waar nauwelijks enige sociale controle is? Bovendien is er geen feitelijke onveiligheid althans niet op basis van gegevens politie of anderszins.
Het gaat ook volledig in tegen lokale en landelijke adviezen.
Sociale veiligheid wordt niet bereikt door het aanbrengen van verlichting.
In het licht staan kan de onveiligheid zelfs verhogen.
Verlichting zonder een bepaalde mate van sociale controle leidt tot schijnveiligheid.
Wij kunnen ons het verzoek van de bewoners van de Vurenlaan e.o. voorstellen.
Zeker van de hondenbezitters. Toch zullen niet alle bewoners van de Vurenlaan e.o een hond hebben.
Ofwel voor een beperkt aantal gebruikers een investering doen van zo’n 35.000 euro die o.i. slechts leidt tot schijnveiligheid vinden wij niet terecht.
Niet nu iedere cent 2x omgedraaid moet worden voordat deze uitgegeven wordt maar ook niet als er geen bezuinigingen zouden zijn.
GroenLinks heeft daarom niet ingestemd met het voorstel van het College om wel de genoemde 35.000 euro aan de aanleg van de verlichting te besteden. Daarbij wel de kanttekening dat wij de inzet op energiezuinige verlichting van dit College waarderen en eigenlijk ook niet anders verwachten.
Alle ander partijen stemden wel in met het voorstel.
In het bijgevoegde filmpje van Stads TV Tiel over de gemeenteraad, kunt u in de in de eerste twee minuten een verslag zien van de besluitvorming door de gemeenteraad.