Lucien licht toe welke maatregelen hij de afgelopen jaren heeft genomen om van het gas af te kunnen gaan. Het begon met zonnepanelen, een klein beetje meer isolatie en kieren dichten, naar de aanleg van vloerverwarming, het verzwaren van de meterkast en de installatie van een warmtepomp.

GroenLinks Tiel gunt dit iedereen. Nog langer teveel gas verbruiken is voor het milieu niet fijn, voor de portemonnee ook niet en al helemaal niet voor de de mensen in bijvoorbeeld Groningen of Oekraïne. Daarom vinden wij: isoleren, isoleren, isoleren! In 2030 moet elk Tiels huis goed geïsoleerd zijn. En een groot gedeelte van de mensen kan dan al over zijn gegaan op een hybride warmtepomp. Een warmtenet kan goed uitpakken maar wij zijn kritisch over de kosten: daar zijn slechte voorbeelden van te vinden. Wie wil moet over kunnen gaan op een individuele volledig elektrische warmtepomp. De gemeente moet bij Liander lobbyen voor genoeg netwerkcapaciteit.

De gemeente moet aanjager in dit verhaal zijn. Ze moet actief informeren en plannen uitwerken op grotere schaal, zodat mensen aan kunnen haken. Men moet niet het wiel elke keer opnieuw uit hoeven te vinden. Het is voor veel mensen al lastig genoeg om rond te komen, de gemeente moet hen ondersteunen met verduurzaming, zodat zij niet geld weggooien.

👇 Kijk de video! 👇