Recentelijk heeft GroenLinks Tiel gesproken met de initiatiefnemers van Tiny Houses Tiel. Vol enthousiasme hebben zij gesproken over hun droom, welke zij in Tiel willen realiseren. De Tiny House beweging bestaat uit mensen die graag een ongecompliceerd en duurzaam leven willen leiden door middel van een klein maar toch serieus huis. Dit idee past uitstekend binnen de kernwaarden van GroenLinks. Wij ondersteunen dit initiatief dan ook van harte en zullen er vanuit de politiek ons best voor doen om het ook in Tiel te laten slagen.

De Tiny House beweging is ontstaan in de Verenigde Staten, waar mensen tot de conclusie kwamen dat die grote huizen in de suburbs niet automatisch tot meer geluk leiden. Een groot huis betekent ook dat je een groot gedeelte van je inkomen aan een hypotheek moet besteden. Daarnaast betekent een groot huis ook dat je veel tijd aan het onderhoud daarvan kwijt bent. Door te kiezen voor een kleiner (max. 50m2), simpeler, eventueel verplaatsbaar huis kan je een minder druk leven leiden, met minder spullen. De echte Tiny Houses zijn toch wel kwalitatief degelijke huizen: men kiest voor duurzaamheid, mileubewust, kwaliteit en design. Er kan het gehele jaar in gewoond worden.

In Nederland wordt er al volop gepionierd met Tiny Houses, bijvoorbeeld in Nijmegen, Almere of Hoorn. Er zijn echter nog wel een aantal hobbels op de weg als men een Tiny House wil gaan bewonen. Het bouwbesluit, een lokale APV of zoiets als een postadres zijn niet geringe zaken die roet in het eten kunnen gooien. Een gemeente moet daarom op een andere manier gaan denken om dit mogelijk te maken. Als men wil dan kan het.

De gemeente Alkmaar kan kennelijk wel buiten de geijkte kaders denken want sinds 22-05-2016 staat daar het eerste legale Nederlandse Tiny House. Durft Tiel ook zo modern te denken?

Geïnteresseerd in een Tiny House in Tiel?
Stuur een email naar Ria Simons

Voor meer informatie zie bijvoorbeeld:
www.tinyhousenederland.nl
www.marjoleininhetklein.nl
https://www.facebook.com/tinyhousenederland
http://www.nrc.nl/next/2016/01/04/liever-een-yurt-1574418