Op 4 november 2010 ging er vanuit Tiel een delegatie naar Hanestad Zutphen. Dit in het kader van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO). Verschillende Gelderse gemeenten krijgen van de provincie een bijdrage om stedelijke ontwikkeling te bevorderen. Zo investeert Tiel met provinciale subsidie in onder andere het Waalfront. Namens de fractie van GroenLinks waren Debby de Heus en Mary Rijckenberg aanwezig. Een verslag.
Het bezoek startte met een ontvangst met koffie en lunch in een zeer frisse zijbeuk van de Walburgiskerk. Buiten was het warmer, maar onze troost was het verantwoorde energiebeleid van de gemeente Zutphen. In het Waterkwartier, gelegen onder de rook van het centrum kregen we een rondleiding per bus. Er staan in deze wijk meerder bouwprojecten op stapel en daardoor liggen terreinen braak. Er zit vaart in ondanks de recessie. Om differentiatie aan te brengen worden woningen gesloopt. Om de leefbaarheid te vergroten is er veel aandacht voor de bouw van een gemeenschapshuis, met daarin ruimte voor buurtactiviteiten, het aanleggen van speelgelegenheid, en ruim voldoende stedelijk groen. Er was dus heel veel aandacht voor zowel de fysieke als sociale leefomgeving. Het bestaande volkstuinencomplex aan de rand van de wijk blijft gehandhaafd bijvoorbeeld.
Na de bustoer werden de aanwezigen gevraagd inbreng te hebben in een discussiegroep over een specifiek thema. Zo was er een discussiegroep over de gewenste hoeveelheid economische dynamiek in een wijk als Waterkwartier. Een conclusie was dat kleinschalige bedrijvigheid die niet de leefbaarheid vermindert(teveel ruimte innemend, lawaai overlast, parkeer overlast, te veel verkeer aantrekkend) gewenst is in deze wijk. Het voorkomt de slaapwijk, geeft stage plekken, kan een vliegwiel zijn voor andere initiatieven. De gemeente kan via contact en regelgeving, zoals het bestemmingsplan de balans brengen in leefbaarheid en economische activiteit. Aandacht is ook nodig voor het kennisniveau van startende ondernemers om meer levenskans aan hun bedrijf te geven. Een rol hierbij is weggelegd voor de Kamer van Koophandel, het ROC en de al hier werkzame coach. De gemeente kan ook een stimulerende rol spelen door het mogelijk maken van een bedrijfsverzamelgebouw voor kleinschalige initiatieven, dit is een kweekvijver voor bedrijven.
Bij elkaar kwamen er een aantal interessante tips en aanbevelingen naarvoren die ook in Tiel toepasbaar kunnen zijn.