De beeldvormende avond op woensdag 11 mei werd druk bezocht. Vele Tielenaren waren geïntereseerd in de plannen die er zijn voor de ontwikkeling van de zogenaamde Haven-Kanaalzone: het gebied tussen het Amsterdam Rijnkanaal en de haven. Het omvat een gedeelte van de woonwijk Tiel-Oost en de Kleine Willemspolder.

Het is algemeen bekend dat Tiel-Oost met een een grondwaterprobleem worstelt. Het kwelwater komt daar de grond uit en zorgt voor grote plassen water. De oorzaak hiervan ligt in de nabijheid van de Waal en het Amsterdam Rijnkanaal dicht bij deze woonwijk. De gemeente Tiel wil dit probleem graag oplossen, maar wil ook graag deze zone tot een aantrekkelijk woon- en recreatiegebied ontwikkelen. De dijk die hier ligt moet ook nog opgehoogd worden om zo toekomstbestendig te zijn, in verband met toenemende waterstanden.

Een team van de gemeente en twee adviseurs van adviesbureau Croonen hielden een presentatie over de geschiedenis van de plannen (men is al een aantal jaren bezig) en over de nieuwe plannen die er nu zijn. Men wil om de kwelproblematiek op te lossen een gedeelte van de open wateren buitendijks dempen. Dit houdt in dat een gedeelte van de haven en de Kil, een plas in de uiterwaarden volledig worden drooggelegd en gevuld met grond. Ook moet een aanpassing van het watersysteem in de wijk Tiel-Oost voor drogere voeten zorgen. Men denkt aan aanpassing van watergangen, het maken van plekken die regenwater lang vast kunnen houden en het aanleggen van een gemaal. Dit gemaal kan dan overtollig water uit de wijk in het Amsterdam Rijnkanaal lozen.

Er zijn ook vergaande plannen voor het aanleggen van een zogenaamd ‘waterkerend landschap’. Dit komt tot uiting in de aanleg van een zogenaamde ‘klimaatdijk’: een brede, verhoogde dijk, waar op gewoond en gerecreëerd kan worden. De te bouwen appartementen kunnen een gedeelte van de kosten voor deze dijk dekken.

De wethouder die deze avond het woord deed, mevrouw van Rhee, kreeg flink wat lastige vragen voor haar kiezen. Er rezen heel veel vragen. Is deze klimaatdijk en het dempen van open wateren de enige oplossing om de kwelproblematiek op te lossen? Mag er wel gebouwd worden in de Kleine Willemspolder, die een beschermd natuurgebied is? Moet Tiel zoveel geld in een experimenteel project stoppen? Is het dempen van open water niet tegenstrijdig met het Waalweelde plan? Wat gebeurt er met de woonbootbewoners in de Haven? Het is een onderwerp dat dus veel emoties bij de Tielse bevolking oproept, en terecht. Het is nog een mooi stukje natuur, dichtbij de binnenstad. Ook de wijk Tiel-Oost heeft weinig groen en gebruikt de dijk en de uiterwaarden nu al als goed recreatiegebied. Wordt dat niet verpest door nog meer bebouwing langs de dijk? Anderzijds biedt het voor de Kleine Willemspolder meer mogelijkheden dan voorheen om blijvend een uitloop gebied voor de inwoners van Tiel Oost te zijn.

GroenLinks Tiel zal de ontwikkelingen in dit project in de gaten houden en de diverse dossiers door nemen. Wij zullen alle ideeën die bij ons binnenkomen over dit onderwerp meenemen in de besluitvorming rondom dit belangrijke project. Heeft u dus een visie op de Haven Kanaalzone? Laat het gerust aan GroenLinks Tiel weten!