Tiel heeft dit voorstel samen met de andere collegepartijen PvdB, VVD en PvdA ingediend om het planten van bomen in particuliere Tiel te stimuleren. Dit met het oog op de steeds heter en droger wordende zomers. Met een boom in de achtertuin kan je op een natuurlijke manier voor meer schaduw zorgen. Bij de keuze voor een fruit- of notenboom kan je in de herfst oogsten in je eigen tuin.  

De motie vraagt om een pilot ter waarde van 25.000 euro. Hiermee kan Tiel peilen of er interesse is en of het uitvoerbaar is. Men kan kiezen uit een lijst met duurzaam geteelde bomen. Voor kleine tuinen zijn er uiteraard klein blijvende bomen te kiezen. De precieze spelregels worden nog uitgewerkt, maar de bedoeling is dat men een geschikte boom van de gemeente krijgt die men zelf dient te planten.

Dit budget is bedoeld voor iedere Tielenaar, maar het wordt benadrukt dat dit óók geldt voor mensen met een sociale huurwoning die dit wellicht niet zelf kunnen betalen. Voor deze gevallen is er ook geen vergunning nodig van de woningbouwcorporatie. Ook zij zien liever groen dan tegels.

Voor mensen zonder eigen tuin is het natuurlijk niet mogelijk om een boom te planten. Daarom werken we aan een nieuwe motie om meer bomen in de openbare ruimte aan te planten, bijvoorbeeld langs de fietspaden in Passewaaij.