GroenLinks Tiel dient tijdens de algemene beschouwingen van woensdag 9 november een motie in om ‘een visie op Tiel’ te kiezen als jaarthema. Sinds vorig jaar kiest de gemeenteraad een onderwerp om dat jaar extra aandacht aan te besteden. Zo was 2011 het jaar van de vrijwilliger. Fractievoorzitter Piet van Wijk wil 2012 in het teken laten staan van ‘een visie op Tiel’.

Volgens van Wijk wordt het hoog tijd dat de gemeenteraad zich gaat uitspreken over wat voor stad Tiel in de toekomst wil zijn. In 2002 is in samenwerking met de inwoners van de gemeente een stadsvisie ontwikkeld. Het zou goed zijn deze te herijken. Er zijn sinds 2002 vele ontwikkelingen geweest. Daarnaast wordt de gemeente voor steeds meer zaken verantwoordelijk en is er minder geld. Tiel moet daarom keuzes maken.  

Is Tiel over 10 jaar alleen bekend van Flipje, het corso en Appelpop of hebben we nog meer in de markt gezet? Gaan we door met de ontwikkeling van Passewaaij? Met welke buurgemeenten werken we in de toekomst samen en hoe ver gaat die samenwerking? En vooral wat voor stad wil Tiel zijn? Wat wordt de toekomstige identiteit? Gaan we voor Tiel als groene woonstad, als moderne woonstad en logistiek centrum, als de stad met voorzieningen voor de regio of Tiel als historische stad aan de Waal bijvoorbeeld? Allemaal vragen die volgens van Wijk met het jaarthema aan de orde kunnen komen. ‘Als de raad nu geen heldere kaders stelt, modderen we maar wat voort’ aldus van Wijk. Hij ziet een duidelijke taak voor de gemeenteraad om actief invulling te geven aan het nieuwe thema in samenspraak met inwoners. Als afsluiting zou de raad eind 2012 een nieuwe stadsvisie kunnen vaststellen.