Armagan Önder (27) en Camiel Kerkmeester (19)
Willen de uitdaging aan waarvoor de gemeente staat: goede zorg bieden en duurzame werkgelegenheid bevorderen.

Armagan Önder en Camiel Kerkmeester willen een frisse, onbevangen inbreng in de raad leveren. Zij willen veel contact met burgers, veel ruimte voor burgerinitiatieven en zijn optimistisch over mogelijkheden voor (groene) werkgelegenheid. GroenLinks streeft de komende vier jaar in de Tielse Gemeenteraad naar vertrouwde waarden met de jongste fractie ooit. Armagan Önder (27) en Camiel Kerkmeester (19) willen de uitdaging aan waarvoor de gemeente staat: goede zorg bieden en duurzame werkgelegenheid bevorderen.  

Jong, nieuw en enthousiast is de top van de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tielse gemeenteraadsverkiezingen. Armagan Önder en Camiel Kerkmeester willen een frisse, onbevangen inbreng in de raad leveren. Zij willen veel contact met burgers, veel ruimte voor burgerinitiatieven en zijn optimistisch over mogelijkheden voor (groene) werkgelegenheid. 

Zorg

Daarnaast maken zij zich hard voor goede zorg voor wie het in Tiel maar nodig heeft. En dat zijn natuurlijk vaak ouderen. “Wij vinden dat het om mensen gaat, niet om cijfers.” zegt lijsttrekker Armagan. “Het is belachelijk dat thuiszorgmedewerkers met de stopwatch erbij zouden moeten zorgen dat ze in één minuut steunkousen aan- of uitgetrokken hebben. Dat moeten we in Tiel niet hebben. Nu de gemeente meer regie krijgt over thuiszorg, wil GroenLinks dat mensen de zorg krijgen die nodig is. En dat geldt dan ook voor jeugdzorg. Dat zal in deze financiële positie van de gemeente niet eenvoudig zijn, maar wel echt nodig. Als we moeten kiezen tussen grote projecten of goede zorg, dan zal onze keus duidelijk zijn.”

Groen werk

Werk is ook voor GroenLinks belangrijk, maar wel met scherp oog voor de effecten op de omgeving. De partij ziet goede kansen voor groene werkgelegenheid. Dat is werk waarmee bijvoorbeeld duurzame energie wordt opgewekt. Gericht op energiebesparing, hergebruik of schonere productie. Niet alles levert meteen geld op, maar het maakt de samenleving welk klaar voor de toekomst. Student Bedrijfskunde Camiel, nummer 2 op de lijst, wil dit soort werk in Tiel graag bevorderen. “De gemeente gaat natuurlijk geen bedrijven oprichten en  voortrekken mag vaak ook niet. Maar we willen bijvoorbeeld zoveel mogelijk zonnepanelen op daken krijgen, te beginnen met de gebouwen waar de gemeente eigenaar van is en andere plekken waar de gemeente invloed kan uitoefenen.  Al deze investeringen verdienen zich op redelijke termijn terug. Zo zal GroenLinks zich ook inzetten voor meer laadpalen voor elektrische auto’s.”

Jong en nieuw 

Dat de top van de kandidatenlijst jong en nieuw is in de politiek, zien beiden niet als een nadeel. “Wij willen graag met inwoners van Tiel in gesprek over hun ideeën voor de gemeente. Het kan dan juist een voordeel zijn, dat we niet betrokken zijn geweest bij de besluiten van de afgelopen 4 jaar. We kunnen er onafhankelijk naar kijken.” betoogt Armagan. En Camiel vult aan: “wij hebben weer een ander netwerk dan veel zittende raadsleden. We horen een ander geluid, ook van jongeren, en kunnen dat vertalen naar de gemeenteraad. Ik wil meer aandacht voor jongeren: zij zijn niet een probleem, zij zijn juist de toekomst. En we zijn wel nieuw, maar we maken deel uit van een team. Om ons heen staan genoeg ervaren personen, die ons bijpraten over procedures en over de afgelopen jaren. Maar gelukkig laten zij ons de ruimte om onze eigen weg te vinden. We hebben er veel zin in!”