Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks vandaag in 50 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. Ook in Tiel is het standbeeld van Flipje geïsoleerd met lekker warme kleren. Het standbeeld staat symbool voor alle huurders van Tiel, die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. GroenLinks wil dat Tiel zorgt dat volgend jaar 10% van de huurwoningen goed geïsoleerd wordt.

In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 worden teruggebracht', rekent GroenLinks-raadslid Piet van
Wijk voor. 'Helaas lopen de meeste corporaties nog niet warm om de isolatie te verbeteren, terwijl veel huurders klagen over tocht, vocht en een hoge energierekening.'

Groen Werkt

Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk.

10% per jaar isoleren

GroenLinks wil dat de gemeente met alle woningcorporaties in Tiel bindende afspraken maakt over een isolatieprogramma. Per jaar moet 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen. GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk.