We vroegen het college om met een voorstel te komen voor een uitgebreidere preventieve en actieve aanpak in Tiel. Dit deden we omdat er onder crimineel gedrag van jeugdigen vaak onderliggende problematiek aanwezig is, zoals armoede, schulden en een onveilige gezinssituatie. Het gaat níet goed met jongeren in Nederland en in Tiel. Het inzetten op extra handhaving is nodig, maar pakt niet de oorzaken aan. In twee informatieve commissies met experts werd de raad meegenomen in de oorzaken, de financiële kant van complexe gevallen van en de mogelijkheden tot extra preventie.

Het college kwam met een raadsvoorstel met de volgende maatregelen:

  1. Het uitbreiden van het jongerenwerk met 3 fte
  2. Het continueren en uitbreiden van de pilot ‘wijkteams op school’
  3. Het versterken van de jeugdgezondheidszorg op scholen

Al deze ingrepen komen uit bestaande budgetten. Een expert rekende ons voor: als een peuter uit een zeer kwetsbaar gezin zich ontwikkelt tot een jongere in een jeugdgevangenis, kost dat traject 2,4 miljoen. Hij omschreef het traject met alle ingrepen zoals Veilig thuis, bureau Halt, pleeggezin, reclassering, etc. Het is dus zaak zover mogelijk aan de voorkant, bij de start te monitoren en te ondersteunen.

Het is fijn om te merken dat deze sessies dusdanig inzicht gaven, dat alle partijen direct instemden en hun lof uitspraken voor dit voorstel. Het werd zelfs een hamerstuk de raadvergadering van maart 2025.