Kaja Sariwating

Commissielid

'Scholieren in de stad komen in de knel met hun opleiding vanwege onvoldoende stageplekken. Dat zijn de extra handjes die we juist zo hard nodig hebben op scholen en in verzorgingstehuizen.'

Ik ben Kaja Sariwating, 31 jaar geleden geboren in Tiel. Getrouwd en vader van drie zonen. Voor verschillende stichtingen werk ik al tien jaar als rechtshulpverlener aan mijn politieke idealen: een eerlijkere verdeling van kansen en inspraak van hen om wie het gaat.

Onderwijs

Als rechtshulpverlener in het onderwijs heb ik dagelijks contact met ouders en scholieren die vastlopen in het onderwijs. Van een kind dat wordt geweigerd op school, omdat ouders de absurd hoge ouderbijdrage niet kunnen betalen tot scholieren die hun opleiding moet staken vanwege een negatief studieadvies. Van Groningen tot Maastricht. Als ik word gebeld, dan ga ik erop af. De signalen van ouders en scholieren gebruik ik om aandacht te vragen voor knelpunten in het Nederlandse onderwijs. 'Ik heb mij de afgelopen jaren vooral beziggehouden met een verbod op torenhoge ouderbijdragen, een doorstroomrecht van vmbo naar havo, het behoud van de laatste school in het dorp, meer ruimte voor nieuwe schoolconcepten en voldoende stageplekken voor scholieren.' Daarnaast schrijf ik veel artikelen voor ouders met schoolgaande kinderen en scholieren, vooral over onderwijs. Ik ben zelf begonnen op de mavo (en uiteindelijk universiteit afgemaakt). Ik weet hoe belangrijk het is om op weg geholpen te worden. 

Hertogenwijk

In mijn eigen Hertogenwijk investeer ik dagelijks in de buurt en de mensen die daar wonen. Ik help mensen met het schrijven van brieven of wijs ze naar de juiste persoon die kan helpen. Ook voor mijn eigen buurt voer ik regelmatig actie. Geen probleem. Je moet elkaar helpen en mensen waarderen wat ik doe.

Geouwehoer

Ik zie politici vooral vergaderen in het gemeentehuis en worstelen met het betrekken van Tielenaren. Dat geouwehoer in het gemeentehuis gaat het verschil écht niet maken. Onderwijs is voor de politiek vaak niet meer dan onderwijshuisvesting. Geloof het of niet, maar er zijn kinderen in Tiel die niet naar school gaan. Sommige scholieren kunnen niet terecht bij het ROC, terwijl we vakmensen juist zo hard nodig hebben. Er zijn ook niet genoeg stageplekken voor scholieren in onze stad. Daar wil ik werk van maken.

Ik ben een onderwijsman. Daarnaast ben ik zelf op talloze manieren actief als vrijwilliger (in de stad). Die verbinding met ouders, scholieren, de buurt en mensen, dát zijn mijn voelsprieten. Hun verhaal. Jouw verhaal. Dat is wat ik heb te vertellen in de gemeenteraad. Altijd met de blik vooruit, maar met de voeten in de buurt.
 

* Kaja richtte in 2010 als rechtenstudent een steunpunt op voor studenten van Inholland tijdens de diplomafraude. Sindsdien is hij maatschappelijk actief. Hij zit onder andere in het bestuur van Molukse stichting Buah Hati en is al ruim 4 jaar lid van de klankbordgroep van woningcorporatie SCW vanwege de woningrenovaties in Tiel-West. Sinds 2017 is hij lid van de Raad van Toezicht van Biezonderwijs, onderwijskoepel voor kinderen met extra ondersteuning in Tilburg en de Vrijeschool in Utrecht. Hij heeft een klein adviesbureau genaamd Leerrecht. Als bestuurssecretaris bij een groot fonds investeert hij sinds een half jaar in vrede, vrijheid en democratie (bekend van Serious Request, 4Daagse en herdenking op 4 mei). 

www.kajasariwating.nl